Image

Image
Chitara

Inainte de orice

Fie ca ieri ti-ai vazut prietenul cel mai bun cantand la chitara, sau ai fost aproape de o scena si ai invidiat succesul artistilor, fie ca pur si simplu vrei sa ai acest frumos hobby, nu stii de unde sa "apuci" pe acest drum. Internet-ul este plin de lectii, metode, mai bune, mai rele dar aproape de 90% au un punct comun: sunt in limba engleza. Intr-o dimineata m-am trezit si am zis: "trebuie sa imi ating visul" si am mers in oras si mi-am cumparat o chitara. Am mers in gol si m-am bazat pe cel care mi-o vindea. Nu stiam atunci nimic despre cum trebuie sa fie, ci plecasem cu o singura idee: vroiam sa fie ieftina (sunt f. zgarcit) ca in caz ca nu o sa imi placa sa nu dau banii degeaba pe ea. Mare noroc am avut pt ca desi am luat cea mai "entry-level" chitara am reusit sa imi fac treaba cu ea primul an. Aici va trebui sa avem o discutie pe aceasta tema pentru ca o chitara mai buna este mai usor de folosit si poate scuti multe eforturi si degete tocite. Sa revenim. De cum am pus mana pe ea am exersat aproape zilnic la inceput cate 15-20 de minute, apoi o ora, apoi 2 ore si uneori 3 ore. Nu, nu sunt un profesionist dar imi place. Daca eu am reusit intr-un timp relativ scurt sa ma descurc cu ea culegand informatii de pe internet sunt sigur ca oricine poate. Secretul - poate ati mai auzit - este repetitia (si eventual daca ai electrica sa ai vecini care sa te accepte, insa si pe acustica la inceput esti deranjant:D). Ce o sa urmeze in acest site o sa fie descrierea drumului pe care eu am evoluat incet (bineinteles corectata cu mintea celui de acum) si cu care am reusit sa invat. E clar ca daca te prinde acest hobby, fie se transforma in profesie, fie te tine toata viata. Oricum sunt sigur ca nu sunt suficienti 100 de ani de studiu pentru cate lucruri ai putea invata la o chitara: de la zdranganeala de foc de tabara (care atrage gagici in liceu si facultate), pana la fingerstyle. De la melodii simple in 2-3 acorduri pana la chord-melodies. De la folk la jazz. De la muzica clasica la flamenco. Daca va uitati in urma nu am enumerat decat sumar cateva posibilitati pe acustica. Daca m-as gandi la electrica, si ea deschide alte si alte orizonturi. Imi doresc ca atata timp cat va exista acest site, sa trecem impreuna prin cat mai multe din toate aceste mici sute de particele ale studiului chitarii.
Daca va place ce ati citit mai sus, urmeaza si mai mult: toate informatiile vor fi in limba romana. Voi incerca in masura in care timpul imi va permite sa public in medie cate o lectie pe saptamana sub forma unui filmuletz pe youtube si a unui articol pe acest blog. Va invit sa comentam impreuna pe fiecare articol si sa ma bombardati cu intrebarile voastre. Oricum articolele fara filmuletze ar fi zero si invers.
In urmatoarele 10-15 saptamani vom invata bazele chitarii acustice si veti fi capabili la final sa cantati orice melodie bazata pe acorduri oricat de complicata ar fi. La finalul fiecarei lectii vom exersa 2-3 cantece romanesti si unul strain pe cat posibil cu continut din lectia respectiva si din cele trecute. Tot ce e important este sa repetati fiecare la inceput 10-15 minute pe zi sau cat va face placere si sa comunicati atat cu mine prin comentarii pe aceste articole, cat si intre voi pe probabil (sper sa nu gresesc) cel mai popular forum de specialitate http://www.rgc.ro/. Fiecare va evolua in functie de cat de mult repeta si desigur in functie de talent (eu cred ca am talent 0.5%). Desigur daca vreti un ritm mai accelerat de invatare puteti sa apelati si la un profesor (va putea corecta multe din greselile de inceput). Doar reveniti si aici pentru ca mereu puteti afla lucruri noi (o particica de aici, una de colo) si bagajul de cunostinte muzicale va creste substantial. Visez sa ajungem sa facem adevarate confruntari in filmuletze pe youtube, asta in masura in care si tehnic va fi posibil acest lucru pt voi (preturile scad, o camera web pleaca de la 10 EUR). Pe viitor vom avea si invitati surpriza aici, dar sa lasam surprizele sa fie surprize.
Si ca veni vorba...eu nu predau in particular chitara, ci software. Astea fiind spuse declar deschis acest loc dedicat studiului chitarii.
Succes!