Dupa ce am facut cunostinta in lectiile trecute cu acordurile de baza, incepand din aceasta lectie o sa incepem sa invatam si acorduri care sa dea "culoare" muzicii noastre. Probabil ca nu va fi o lectie dificila. O sa invatam cateva acorduri noi (acordurile cu septima). De asemenea vom mai invata cateva acorduri "barre" dificile si un ritm nou de mana dreapta. De asemenea pentru incalzire vom studia inca un model de exercitiu pe gama cromatica. Ca de obicei la final vom incheia cu cateva cantece in care sa aplicam ce am studiat.
Daca va mai amintiti in lectia 1 am invatat un exercitiu peste gama cromatica. Am folosit aceasta gama in scopul de a ne obisnui degetele cu tastele chitarii. Acum vom studia o noua modalitate de a canta aceasta gama, doar ca in alta pozitie pe gatul chitarii. Scopul acestei noi pozitii este sa ne folosim mana stanga cu usurinta pe tot gatul chitarii. Inainte sa incepem ar trebui sa clarificam ce inseamna aceasta gama cromatica. In lectia 1 am cam luat lucrurile ca atare. In teoria muzicala avem 12 inaltimi de sunet (La, Si bemol, Si, Do, Re bemol, Re, Mi bemol, Mi, Fa, Sol bemol, Sol, La bemol). Gama cromatica contine toate aceste 12 inaltimi. Practic am putea canta aceasta gama fretuind pe rand toate tastele de pe o coarda a chitarii (tineti minte? erau 12 taste intre doua inaltimi ale aceleiasi note). In acest moment vom folosi aceasta gama doar ca exercitiu pentru a ne imbunatati tehnica digitatiei. Incepem cu tasta 5 pe coarda 6 si folosind pana cu o "lovitura" in jos. Apoi cu al doilea deget tasta 6 pe coarda 6 si cu o "lovitura" in sus. Continuam cu al 3-lea deget urmatorul fret si tot asa. Cand ajungem la tasta 8, in loc sa continuam cu tasta 9, coboram o coarda si incepem acelasi lucru cu tasta 4 (Re Bemol) care are aceiasi nota ca tasta 9 de pe coarda 6. Procedam la fel pe corzile 5,4,3. Pe coarda 2 (Si) nu ne mai mutam pozitia spre stanga deoarece ea are alt tuning. Apoi pe coarda Mi subtire dupa primul fret cu aratatorul ne mutam cu toata pozitia spre dreapta si fretul 2 este apasat tot cu aratatorul astfel incat sa ajungem in final pe fretul 5 (La) si astfel sa realizam doua octave complete pornind cu La. Apoi puteti incerca si invers de jos in sus aplicand aceleasi reguli.
Pentu a folosi acest acord trebuie sa puneti degetul inelar pe tasta 3 a corzii 6 (Mi). Apoi degetul mijlociu pe tasta 2 a corzii 5 (La). Corzile 4,3,2 sunt libere, iar pe coarda Mi subtire se apasa tasta 1. Observati ca si note ca G7 seamana cu G, o singura nota diferind (cea de pe coarda subtire), chiar daca folosim o alta pozitie a degetelor. Atentie la pozitionarea degetelor astfel incat acordul sa sune clar.
Acordul C7
Acest acord ar trebui sa nu ne produca dificultati. Pornim din forma acordului C si adaugam la acea forma pe coarda care in C era libera, degetul mic pe tasta 3. Ciupim primele 5 corzi si obtinem C7. Aceiasi mentiune ca la G. C7 difera de C cu o singura nota (acea nota ciupita in plus cu degetul mic).
Acordul D7
Si acest acord seamana cu D. Mijlociul il folosim pe tasta 2 a corzii 3 (Sol). Aratatorul il punem pe tasta 1 a corzii 2 (Si). Apoi inelarul il punem pe tasta 3 a corzii Mi subtire. Ciupim primele 4 corzi si am obtinut D7.
O metoda de a invata usor aceste forme este de a le folosi in cantece pe care le stim deja. Practic cu aceste 3 forme putem canta aproape orice. Care forma minora o alegem? Si minor sau Fa minor? In functie de pozitia in care am cantat cu un acord inainte alegem forma potrivita. De exemplu Daca am cantat inainte un Sol Major in pozitia 3 un Do minor nu o sa il cantam cu forma Fa Major deoarece ar fi pe fretul 8 insa cu forma Si Minor il putem canta chiar in pozitia 3 doar mutand celelalte degete si pastrand barre-ul.
Tehnici de mana dreapta
Gama Cromatica

Atentie!
- mana trebuie sa fie cat mai relaxat
- incercati sa pastrati un ritm constant
- incercati sa pastrati un ritm constant
- ciupirea alternativa cu pana este foarte importanta
- incercati sa va uitati mai degraba la mana dreapta decat la stanga in timpul exercitiului
- nu va grabiti
Acorduri Dominante
Pana acum am studiat acorduri majore, minore si power. Acestea sunt cele mai folosite insa nu suficiente. In aceasta lectie vom studia acordurile cu septima in pozitia deschisa (fara barre).
Acordul G7

Acordul C7

Acordul D7

Asadar D7 difera de D printr-o singura nota.
Acorduri barre - Forma Fa Major, Fa Minor
In lectia trecuta am invatat forma barrre Si minor. O numim forma pentru ca daca o folosim pe tot gatul chitarii obtinem acorduri in functie de radacina.
Ca si la Si Minor avem aceiasi idee de baza: degetul aratator sa fie intins constant peste toate corzile. El trebuie putin rasturnat(rotit intins, vezi film) catre extrema stanga a chitarii. Abia dupa ce am pus acest deget venim si cu celelalte in forma indicata.
Si aceasta forma poate fi folosita oriunde pe grif si obtinem acorduri majore pe intreg gatul chitarii. Nota de baza a acordului se va regasi pe coarda a 6-a si da si numele acordului. De aceea este important sa stim numele notelor de pe corzile 5 si 6. Asadar daca cantam aceasta forma pe fretul 1 avem Fa Major, pe fretul 5 avem La Major, pe fretul 2 avem Fa# Major (sau Sol Bemol Major) si asa mai departe.
Forma Fa Minor
Aceasta forma seamana cu cea de Fa Major, fara a folosi degetul mijlociu. Aici degetul aratator
este si mai important deoarece trebuie sa faca sa sune 4 corzi din 6 (de celelalte doua ocupandu-se degetul mic si inelarul). Si aceasta forma se poate folosi oriunde pe grif, iar nota de baza a acordului este to pe coarda 6. De exemplu pe fretul 8 avem un Do Minor si pe fretul 4 un La Bemol Minor (sau Sol Diez Minor).

O metoda de a invata usor aceste forme este de a le folosi in cantece pe care le stim deja. Practic cu aceste 3 forme putem canta aproape orice. Care forma minora o alegem? Si minor sau Fa minor? In functie de pozitia in care am cantat cu un acord inainte alegem forma potrivita. De exemplu Daca am cantat inainte un Sol Major in pozitia 3 un Do minor nu o sa il cantam cu forma Fa Major deoarece ar fi pe fretul 8 insa cu forma Si Minor il putem canta chiar in pozitia 3 doar mutand celelalte degete si pastrand barre-ul.
Tehnici de mana dreapta
Astazi vom invata iarasi o variatie de strumming pe mana dreapta. Ca de fiecare data trebuie sa
incercati sa "auziti" in minte ritmul pentru a putea face cu usurinta legatura intre cum trebuie sa sune si cum suna. Porniti la viteza lenta si apoi cresteti ritmul. Exersati la inceput pe un singur acord simplu: Sol major (G) de exemplu. Abia apoi incercati schimbari de acorduri.

Daca folositi o acustica incercati sa cantati deasupra "gaurii".
Daca folositi o electrica incercat sa cantati deasupra corpului nu deasupra gatului. Toate corzile trebuie sa sune curat. Mana trebuie sa fie cat mai relaxata in timp ce cantati, miscarea facandu-se mai mult din incheietura decat din antebrat.
Lectia 6.1 - Exercitiu pe gama Cromatica
Lectia 6.2 - Acorduri Dominante(7)
Lectia 6.3 - Acorduri Barre - formele Fa
Lectia 6.4 - Tehnici de mana dreapta
Lectia 6.5.1 - Cantece - Pepita - Bosquito
Lectia 6.5.2 - Cantece - Ploia care va veni - Pasarea Colibri
Legaturi utile curs
Bosquito - Pepita
Pasarea Colibri - Ploaia care va veni